full screen background image

PREOPANC studie

Wel of geen preoperatieve radiochemotherapie voor resectabele en borderline resectabele pancreascarcinomen: de DPCG PREOPANC studie

Patiënten met een resectabel of borderline resectabel pancreascarcinoom krijgen een exploratieve laparotomie. Bij slechts een deel van hen kan de tumor daadwerkelijk verwijderd worden middels een pancreaticoduodenectomie en slechts een deel daarvan is microscopisch radicaal (R0). Een aantal studies suggereren dat bij een resectabel of borderline resectabel pancreascarcinoom preoperatieve radiochemotherapie het resectiepercentage en het R0 resectiepercentage kan vergroten en daarmee de overleving verbeteren [Stessin 2008, Gillen 2010, van Tienhoven 2011]. De evaluatie van studies wordt bemoeilijkt door patiëntenselectie en het ontbreken van studies die naar behandelintentie rapporteren. De beste manier om de rol van preoperatieve radiochemotherapie aan te tonen of te ontkrachten, is een gerandomiseerde studie met een analyse naar behandelintentie.

Om te onderzoeken of preoperatieve radiochemotherapie de overleving van resectabele en borderline resectabele pancreascarcinomen kan verbeteren, voert de Dutch Pancreatic Cancer Group een prospectieve multicenter gerandomiseerde fase 3 studie uit: PREOPANC. In deze studie zullen patiënten worden gerandomiseerd tussen exploratieve laparotomie met adjuvante chemotherapie of preoperatiev radiochemotherapie, gevolgd door exploratieve laparotomie met adjuvante chemotherapie.

De pathologie van de tumor (cytologie/ histologie) moet bekend zijn voor inclusie in de studie en zowel kop-, corpus- als staarttumoren van de pancreas kunnen geincludeerd worden.

Criteria voor resectabiliteit

CT staging for adenocarcinoma of the pancreatic head and uncinate process (DPCG, 2012)

SMA Celiac axis CHA SMV-PV
Borderline resectable
(all four required)
no contact no contact no contact ≤ 90° contact
Borderline resectable
(minimally one required)
≤ 90° contact ≤ 90° contact ≤ 90° contact 90°-270° contact, and no occlusion
Irresectable
(minimally one required)
contact > 90° contact > 90° contact > 90° contact > 270° or occlusion


SMA: superior mesenteric artery
CHA: common hepatic artery
SMV-PV: superior mesenteric vein-portal vein

Contact

Naam: Drs. Eva Versteijne, radiotherapeut in opleiding, arts onderzoeker AMC
Email: e.versteijne@amc.nl

Copyright (c) 2015 MCN-HPB.NL | All rights reserved | Disclaimer | Inloggen |